θεματα

Published on 15 Μαΐου, 2020 | by Kynoclub

0

Κυνηγετικά βιβλία, ο άγνωστος θησαυρός της γνώσης και τα πλέον πολυδιαβασμένα..

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αν με ρωτήσετε πόσα βιβλία με θέμα το κυνήγι και τα σκυλιά έχω αγοράσει και πόσα έχω διαβάσει δεν ξέρω να σας απαντήσω. Ούτε καν πόσα έχουν διασωθεί στην διάρκεια μια αναγνωστικής ζωής που κρατεί περισσότερο από μισό αιώνα. Σίγουρα εκατοντάδες τα βιβλία και χιλιάδες τα περιοδικά που έχω αγοράσει και  διαβάσει στην ελληνική γλώσσα και ουκ ολίγα τα ξενόγλωσσα που έχω …συλλαβίσει  και για την ακρίβεια έχω ξεφυλλίσει .

Πολλά από αυτά έχουν περίοπτη θέση ακόμα στην βιβλιοθήκη μου και πολύ περισσότερα βρίσκονται στα υπόγεια μαζί με …κύπελλα, πλακέτες, pedigree, κυνηγετικό εξοπλισμό και χιλιάδες αναμνήσεις.

-Χιλιάδες όμως και τα αντίτυπα, κυρίως περιοδικά, που έχουν πεταχτεί στις κατά καιρούς μετακομίσεις ή και εκκαθαρίσεις…

Αν και είμαι λάτρης των περιοδικών ειδικά του (ασπρόμαυρου) παρελθόντος τα βιβλία ήταν αυτά που κυρίως έσωζα. Δεν ξέρω αν ήταν λόγοι συναισθηματικοί ή πρακτικοί. Ίσως να ήταν και η συμπυκνωμένη γνώση που περιέχουν. Ίσως και η σιωπηλή αφήγηση του κάθε  συγγραφέα που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του με έκανε να τον νοιώθω σαν φίλο και σαν παρέα μου στο κυνήγι ή στο …προσκέφαλο. Στοίβες τα βιβλία και τα ΄΄τεύχη΄΄ δίπλα στο κρεβάτι μου.

Θυμάμαι με συγκίνηση το βιβλίο του αείμνηστου Νίκου Μίχα ΄΄Κυνήγι , άθλημα ή σύνδρομο;΄΄  Το διάβασα πολλές φορές. Το αγόραζα  συχνά σε καμπόσα αντίτυπα και το έκανα δώρο σε αρκετούς φίλους. Ήταν η εποχή που δεν υπήρχε ιντερνέτ, δεν υπήρχε γνώση και τα περιοδικά, εκείνης της εποχής, παρείχαν ψήγματα πληροφορίας. 

Τα περιοδικά…

Μόνο ο Μπασουράκος μας έδινε τότε γνώση έστω και με το σταγονόμετρο για τους καθαρόαιμους σκύλους. Πρωτοποριακά όμως ήταν και τα άρθρα του για τα θηράματα. Και όμως ο Μπασουράκος δεν έγραψε κανένα βιβλίο…

 Την δεκαετία του 80 ο αγαπημένος φίλος Νικήτας Κυπρίδημος έδωσε νέο ενδιαφέρον στο …διάβασμα με το περιοδικό ΄΄Κυνήγι-Σκοποβολή΄΄ που έμελε να γίνει και ο κρίκος που σύνδεσε τον μετέπειτα κυνοφιλικό και κυνηγετικό κόσμο. Ο Νικήτας ήταν ένας από τους ελάχιστους εκδότες κυνηγετικών περιοδικών που έγραφε ο ίδιος άρθρα και μάλιστα πρωτογενή και …αιρετικά! Ας αφήσουμε όμως τα περιοδικά και την ιστορία τους για άλλο σημείωμα και ας επανέλθουμε στα βιβλία.

Τα αγαπημένα…

-Πολλοί λένε πως δεν  υπάρχουν αρκετά κυνηγετικά βιβλία. Θα διαφωνήσω μαζί τους. Έχουν εκδοθεί πολλά, στην διάρκεια ενός …αιώνα, και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι πολύτιμα. Πραγματικοί κυνηγετικοί θησαυροί!  Βέβαια έχουν εκδοθεί και αρκετές …μούφες με χαρακτηριστικό παράδειγμα ορισμένα  κακομεταφρασμένα βιβλία ξένων εκδοτικών οίκων.

-Δεν γνωρίζω πιο είναι το πλέον πολυδιαβασμένο όμως πιστεύω ότι  είναι τα ΄΄Μυστικά ενός μπεκατσοκυνηγού΄΄ . Ένα γαλλικό βιβλίο που είχε μεταφράσει και εκδώσει το 1981 ο Άκης Λάππας και αργότερα επανέκδωσε ο Χρήστος Χατζιώτης. Το διάβασα και εγώ πάμπολλες φορές…

Ομως το πιο αγαπημένο μου βιβλίο είναι αυτό που προανέφερα. Το βιωματικό ΄΄Κυνήγι, άθλημα ή σύνδρομο΄΄  του αείμνηστου Νίκου Μίχα που νομίζω πως πλέον τα δικαιώματα τα κατέχει ο Γιάννης Χριστογιάννης.  Με την ευκαιρία να σημειώσω πως όταν ο Νίκος Μίχας ένοιωσε αδύναμος και αποσύρθηκε από το κυνήγι μου χάρισε όλη την βιβλιοθήκη του με αρκετά βιβλία, τα περισσότερα ξενόγλωσσα. Ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 90 όταν εξέδιδα το περιοδικό ΄΄Κυνηγόσκυλα-κυνήγι΄΄.  Τον θυμάμαι πάντα με πολύ αγάπη, σεβασμό και συγκίνηση…

-Κατέχω κάποια ακόμα βιωματικά κυνηγετικά βιβλία (Μουζάκης, Σκλαβούνος, Μυλωνάς, Πρωτόπαπας κ.λ.π). Ομως αυτά στα οποία ανατρέχω πιο συχνά είναι αυτά που παρέχουν τεχνικές πληροφορίες.  Πραγματικός θησαυρός γνώσεων τα εγχειρίδια ”ΠΑΝ-ΘΗΡ΄΄ της ΣΤ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Ίσως ότι πολυτιμότερο έχει εκδοθεί στον κυνηγετικό χώρο!

Είναι πρακτικά αδύνατον να μεταφέρω εδώ όλους τους τίτλους βιβλίων που κατέχω όμως στις φωτογραφίες μπορείτε να διακρίνεται ορισμένους από αυτούς  που έχουν …διασωθεί και βρίσκονται σε συχνή χρήση.

Αυτά προς το παρόν για την κυνηγετική βιβλιογραφία και ελπίζω να επανέλθουμε με παρουσιάσεις συγκεκριμένων βιβλίων.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας