θεματα

Published on 29 Σεπτεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Προβληματισμοί για τις υπεράριθμες λαγοπαρέες στα πρότυπα των …γουρουνάδων!

κείμενο: Ακτήμων Κυνηγός

Για το κυνήγι τoυ αγριόχοιρου η νομοθεσία και κυρίως η κυνηγετική ηθική επιβάλει περιορισμό στην ομάδα των κυνηγών απαρτίζουν την γουρονοπαρέα τα δέκα άτομα. Και αυτό παρά την απεριόριστη κάρπωση που προβλέπει η ΄΄ρυθμηστική΄΄ απόφαση λόγω υπερπληθυσμού του είδους. 

Αντίθετα για τον ταπεινό λαγό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περιορισμού του αριθμού των κυνηγών που απαρτίζουν την λαγοπαρέα.  Και ας είναι το όριο κάρπωσης, πολύ σωστά, ένας λαγός ανά έξοδο. Όμως αυτός ο περιορισμός στο όριο κάρπωσης που σκοπό έχει την …οικονομία των λαγών στην πράξη ακυρώνεται όταν η λαγοπαρεα φτάνει τα επτά, δέκα ή και περισσότερα άτομα.  Άραγε για πια κυνηγετική ηθική μπορούμε να μιλάμε όταν δέκα κυνηγοί ζώνουν όλες τις διόδους διαφυγής στον δύστυχο λαγό που τον κυνηγούν ένα κοπάδι σκύλοι; Πολύ συχνά διαβάζουμε και βλέπουμε αναρτήσεις με πολυμελείς ομάδες κυνηγών να  επιδεικνύουν 3, 5 ή και περισσότερους λαγούς σε μια προσπάθεια να καταξιωθούν οι ίδιοι ή τα σκυλιά τους ως οι …καλύτεροι λαγοκυνηγοί της επικράτειας.

Όμως το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ζημιώνουν συνολικά το κυνήγι και την κυνηγετική οικογένεια.

Σεβασμός στην παράδοση 

Το λαγοκυνήγι όταν διεξάγεται με τον παραδοσιακό τρόπο με λαγόσκυλα από παρέα δυο , τριών ή τεσσάρων κυνηγών ασφαλώς είναι ένα από τα  ωραιότερα και αθλητικότερα από όλα τα κυνήγια. Όμως όταν η παρέα φτάνει σε αριθμό μια …διμοιρία τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λαγοκυνήγι αλλά για αποσπάσματα εξόντωσης. Πολύ περισσότερο όταν η …διμοιρία κατεβάζει από το βουνό όσο περισσότερους λαγούς μπορεί.

Μήπως η σεβαστή ηγεσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας που επίμονα αρνείται να παραδεχτεί πως υπάρχουν και ΄΄στραβά΄΄  στην κυνηγετική πραγματικότητα πρέπει να φροντίσει να επιβληθεί  ένας περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που απαρτίζουν τις λαγοπαρεές;

δειτε: Eσυ γιατί κυνηγάς;/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας