θεματα

Published on 16 Οκτωβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Πάτροκλος: Το νησί των …κασετοφονιάδων!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Τα νησάκια του Σαρωνικού, του Ευβοϊκού και όχι μόνο είναι οι τόποι όπου οι ηχομιμητικές συσκευές  …παιανίζουν σχεδόν καθημερινά  σε ένα δολοφονικό κάλεσμα. 

Παλιό το πρόβλημα. Ξεκίνησε πριν 30 χρόνια όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ΄΄κράχτες΄΄ και ανέτρεψαν μια για πάντα όσα γνωρίζαμε για το  κυνήγι του ορτυκιού. Σε όλους τους παραδοσιακούς ορτυκότοπους όπως η Μάνη, η Κωπαΐδα, τα Λεγραινά, η Αλεξανδρούπολη και αλλού  τα πουλιά προσελκύονται  πλέον σε συγκεκριμένα σημεία από τους δολοφόνους που παριστάνουν τους κυνηγούς. 

Τα μικρά και ιδίως τα ακατοίκητα νησιά είναι ο παράδεισος του κασετοφονιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πάτροκλος (Γαιδουρονήσι)όπως και οι Πεταλιοί, ο Δαρζεντάς, τα Διαπόρια, η Μακρόνησος κ.λ.π.

Όμως αυτό που έγινε φέτος στον Πάτροκλο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καθημερινές οι καταγγελίες των νόμιμων κυνηγών και ανύπαρκτη η θηροφύλαξη. 

Το φουσκωτό σκάφος της Δ ΚΟΣΕ έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια (κάποια στιγμή πρέπει να μας που τι απέγινε) ενώ ο έλεγχος στην απέναντι ακτή δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή …ενέδρα. Μπορεί πριν δυο δεκαετίες τα μπλόκα να απέδιδαν (δες φωτογραφία) όμως σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι λαθροθήρες διαθέτουν σκάφοι, ασυρμάτους, τσιλιαδόρους και πρόθυμους προμηθευτές που τους πωλούν όλο και πιο εξελιγμένους κράχτες.

Η απαγόρευση του κυνηγίου στον Πάτροκλο, και σε άλλα νησάκια όπως προτείνουν αρκετοί αγανακτισμένοι κυνηγοί, σαφώς και δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα είναι ένα μεγάλο δώρο στους λαθροθήρες που δεν θα έχουν στα πόδια τους τους νόμιμους κυνηγούς. 

Η μόνη λύση είναι η καταγγελία και η απομόνωση των κασετοφονιάδων όπως και κάθε λαθροθήρα. Η σιωπή και η ανοχή μας είναι αυτή που επιτρέπει αυτή την παρανομία. Όλοι, ίσως, γνωρίζουμε τον λαθροθήρα της γειτονιάς και του χωριού μας όπως γνωρίζουμε και τα κυνηγομάγαζα που πουλάνε ΄΄κράχτες΄΄.  Μόνο η απομόνωση και η καταγγελία θα φέρει αποτελέσματα…

 Όχι! Δεν είναι ρουφιανιά η καταγγελία. Είναι υποχρέωση κάθε νομοταγούς κυνηγού. Η θηροφυλακή δεν μπορεί να βρίσκεται παντού. Ούτε και τα δασαρχεία  που έτσι και αλλιώς είναι ανύπαρκτα  σε ότι αφορά την θηροφύλαξη.

 Ας το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά: Λαθροθηρία θα υπάρχει όσο την ανεχόμαστε…. 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας