φασιανος

Published on 15 Μαρτίου, 2021 | by Kynoclub

0

΄΄Εμπλουτισμοί΄΄ με φασιανούς, ένα βαρέλι δίχως πάτο και δίχως αποτέλεσμα…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Διαβάζω κάθε τόσο  διθυραμβικές ανακοινώσεις συνοδευόμενες από φωτογραφίες με ευτυχισμένους προέδρους να μας κάνουν γνωστό πως απελευθέρωσαν τόσους φασιανούς στο τάδε μέρος. Φασιανοί από το τάδε εκτροφείο της τάδε οργάνωσης που παρήχθησαν με πολύ δουλειά και πολύ κόπο και κυρίως πολύ χρήμα. Φασιανοί που στην ελεύθερη αγορά κοστίζουν 20-25 ευρώ αλλά το κόστος παραγωγής τους ενίοτε είναι δεκαπλάσιο ή εικοσαπλάσιο μέχρι να φτάσουν στον ΄΄εμπλουτισμό΄΄.  Και αυτό αν προλάβουν να πάνε μέχρι εκεί μια και είναι συχνό το φαινόμενο της κλοπής από αλεπούδες, κλεφτρόνια ή πεινασμένους για λίγο εκλεκτό κρέας…. 

Όμως και αν ακόμα οι φασιανοί φτάσουν μέχρι την απελευθέρωση θα έχουν κατασπαραχτεί από αλεπούδες, κοράκια και τσακάλια σε λίγες ώρες ή μέρες…

-Εδώ και μισό αιώνα που θυμάμαι το κυνηγετικό γίγνεσθαι απελευθερώνονται φασιανοί. Φασιανούς όμως δεν βλέπω και ούτε συνάντησα ποτέ, με μια εξαίρεση στην Λήμνο και άλλη μια φορά στην Κύθνο. Παρ όλο που έχω κυνηγήσει σχεδόν  σε όλους τους νομούς της Ελλάδος και σε μέρη όπου θα έπρεπε να υπάρχουν εγώ ποτέ δεν συνάντησα άγριο φασιανό. Και όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι Έλληνες κυνηγοί. Ρίξτε μια ματιά στις αναρτήσεις στο facebook και αν δείτε κάπου θηρευμένους φασιανούς πείτε το και σε μένα . Αναρτήσεις με κάπρους, μπεκάτσες, πέρδικες ορτύκια, τσίχλες και οποιοδήποτε θήραμα θα δείτε. Φωτογραφίες με φασιανούς θα δείτε μόνο από το Αταλαντονήσι και τον Κόζιακα.  Άγριους ποτέ… Γιατί απλούστατα αυτό το θήραμα ποτέ δεν κατάφερε να εγκατασταθεί πραγματικά  και πουθενά. Και αν υπάρχει κάποια εξαίρεση θα είναι όντως εξαίρεση.

Μετά από όλα όσα προαναφέρθηκαν αναρωτιέται ο κοινός κυνηγετικός νους. Για ποιον λόγο άραγε επιμένουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις να διατηρούν πολυδάπανα εκτροφεία που είναι βαρέλι δίχως πάτο και δεν επενδύουν σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι π.χ η βελτίωση των ενδιαιτημάτων; Γιατί δεν επενδύουν σε φυσικούς φράκτες, σε ΄΄νησίδες΄΄ αθέριστων χωραφιών, σε καταπολέμηση υπεραρίθμων κορακοειδών  κ.λ.π; Θα μου πείτε πως κάποιοι τα κάνουν. Συμφωνώ. Όπως το είπατε. Κάποιοι, οι εξαιρέσεις δηλαδή.  Αν όμως πάρετε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους έναν, έναν,  με την σειρά και τους πείτε δείξε μου τον …φράκτη σου ή την αθέριστη σπορά σου οι 8 στους δέκα δεν θα έχουν να παρουσιάσουν καμία απολύτως φιλοθηραματική δράση. Και όμως όλοι αυτοί οι Σύλλογοι έχουν από έναν …εκλέκτορα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!  

-Οι νέοι κυνηγοί και αναγνώστες καλό θα είναι να διαβάσουν τα άρθρα από τα επισυναπτόμενα λινκ ώστε να κατανοήσουν καλύτερα όσα συμβαίνουν με τις αμφιλεγόμενες και ενίοτε επικίνδυνες ή άχρηστες απελευθερώσεις.

δείτε: Περίεργη σιωπή από την Γ ΚΟΠ για την κλοπή των θηραμάτων του εκτροφείου της.

δείτε: Συνεχίζονται οι …χαβαλέ ‘’εμπλουτισμοί’’!!!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας