θεματα

Published on 31 Ιανουαρίου, 2022 | by kynoclub

0

Ατύχημα με αγριογούρουνο ή άγριο ζώο Τι πρέπει να κάνω για να αποζημιωθώ;

Όλο και πιο συχνά ακούμε στις ειδήσεις για ατύχημα αυτοκινήτου με άγριο ζώο, συνήθως με αγριογούρουνα στην περιοχή μας εδώ, στη Λαμία και ευχόμαστε κάθε φορά να μην υπάρχουν τραυματίες. Σε πολλά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στο νομό Φθιώτιδας οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά τη νύκτα. Χαρακτηριστικά σημεία είναι:

Ο Robby Gordon, τρεις φορές νικητής του off road rally Baja 1000 μας συμβουλεύει.
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με «δραστικό τρόπο», καθώς αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα χειρότερο και από την ίδια τη σύγκρουση με το ζώο.
Αντιμετωπίζοντας εξάλλου ένα απρόβλεπτο άγριο ζώο, δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε από πριν ποια κατεύθυνση θα πάρει ή τι θα κάνει τελικά βλέποντας ένα αμάξι να έρχεται κατά πάνω του. Αν έχουμε χρόνο, παίζουμε τα φώτα προσπαθώντας να τρομάξουμε το άγριο ζώο και να φύγει από τον δρόμο μας. Αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, φρενάρουμε με τις ρόδες να κοιτάνε ευθεία. Την τελευταία δυνατή στιγμή, στρίβουμε όσο μπορούμε για να αποφύγετε το κέντρο του ζώου, ώστε να γλιτώσουμε την κατά μέτωπο σύγκρουση και να μη χτυπήσει το ζώο στο παρμπρίζ και προσγειωθεί πάνω μας. Αφού το συμβάν λάβει αισίως τέλος και κατ’ ευχήν να μην υπάρχουν τραυματισμοί, τότε εγείρεται και ένα ακόμα πολύ σημαντικό ερώτημα. Θα αποζημιωθώ; Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές παράμετροι. Η πρώτη παράμετρος είναι εάν το ζώο ήταν αδέσποτο ή είχε ιδιοκτήτη και είχε ξεφύγει, δηλαδή αν είναι πάνω του καρτελάκι.

Θα αποζημιωθώ;
Εάν το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε πάντα φέρει την υπαιτιότητα για το ατύχημα ο ιδιοκτήτης του ζώου και είναι αυτός ο οποίος υποχρεούται να καλύψει το κόστος της ζημιάς με βάση το νόμο (άρθρο 924 ΑΚ). Εξαιρείται η περίπτωση που το ζώο ήταν κατοικίδιο και προορίζεται για την φύλαξη της οικίας του, το επάγγελμά του και την διατροφή του, εφόσον αποδείξει ότι είχε την εποπτεία του.
Εάν το ζώο δεν είχε ιδιοκτήτη, τότε υπεύθυνος για την αποζημίωση είναι ο εκάστοτε Δήμος ή Περιφέρεια στον οποίο ανήκει ο δρόμος που έγινε το συμβάν. Σε περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα έγινε σε αυτοκινητόδρομο, τότε αρμόδια για την αποζημίωση είναι η ανάδοχος εταιρεία που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο και είναι υποχρεωμένη να εποπτεύει το δρόμο, αλλά και την περίφραξή του, όπως και τα μέτρα προστασίας.

Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι περίπλοκα, απαιτούνται νομικές κινήσεις και ο χρόνος αναμονής είναι ανάλογος. Τα πράγματα τότε διευκολύνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην γκάμα των υπηρεσιών τους έχουν συμπεριλάβει καλύψεις που αφορούν τη φροντίδα των επιβαινώντων, του οχήματος και της αποζημίσωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο https://maxbrokers.gr/%ce%b1%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5/?fbclid=IwAR0ztUuzSFBcDf9sbxPnzjDXjg3tQsEoNymlGEjzEyS6iveHpfLHNhfbUMw

https://maxbrokers.gr/%ce%b1%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5/?fbclid=IwAR0ztUuzSFBcDf9sbxPnzjDXjg3tQsEoNymlGEjzEyS6iveHpfLHNhfbUMw


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας