θεματα

Published on 2 Φεβρουαρίου, 2022 | by kynoclub

0

Γιατί τα αποδημητικά πουλιά δεν χάνουν το δρόμο τους…

Τα αποδημητικά πουλιά κάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα ταξιδιού, για να βρουν τους τόπους που μπορούν να βρουν πιο εύκολα τροφή -και μπορούν να αναπαραχθούν πιο εύκολα. Πάντα βρίσκουν και το δρόμο της επιστροφής. Πώς το κάνουν αυτό;

H ανίχνευση του μαγνητικού πεδίου της γης, μέσω της όρασης και η πυξίδα που έχουν μέσα τους τα μεταναστευτικά πτηνά, τα βοηθούν να προσανατολίζονται ανάλογα με την μαγνητική ένταση -ώστε να βρίσκουν το δρόμο τους.

Οι βιολογικές τους δυνατότητες (είναι μαγνητοδεκτικά) επιτρέπουν στα πουλιά, όχι μόνο να γνωρίζουν ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουν στην εκκίνηση της μετανάστευσης, αλλά και πώς θα επιστρέψουν εκεί όπου έχουν φτιάξει τις φωλιές τους, με εξαιρετική ακρίβεια.

Επιστήμονες μελέτησαν τους τρόπους που διαθέτουν και ξέρουν πού και πότε πρέπει να σταματήσουν.

Ερεύνησαν πόσο ‘εκμεταλλεύονται’ το μαγνητικό πεδίο της γης (τη μαγνητική κλίση, τη μαγνητική ένταση και τη συνολική ισχύ του μαγνητικού πεδίου), ώστε να βρίσκουν το δρόμο τους ακόμα και εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science χρησιμοποίησε δεδομένα από 17.799 σημαδεμένα πουλιά, από το 1940 έως το 2018. Για την ακρίβεια, μελετήθηκε το acrocephalus scirpaceus (καλαμοποταμίδα -είναι το πουλί της φωτογραφίας), μεταναστευτικό ωδικό πτηνό από τη Σαχάρα. Φάνηκε να χρησιμοποιεί τις μαγνητικές πληροφορίες, ώστε να επιστρέψει στη φωλιά του.

“Επειδή το μαγνητικό πεδίο της Γης μετατοπίζεται ελαφρώς χρόνο με το χρόνο, οι τιμές των μαγνητικών παραμέτρων που είναι χαρακτηριστικές του τόπου γέννησης ή αναπαραγωγής του όποιου πουλιού θα υπάρχουν σε διαφορετική τοποθεσία το επόμενο έτος”, εξηγούν οι συγγραφείς, πριν προσθέσουν ότι ”εάν τα πουλιά…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πώς δεν χάνουν το δρόμο τους τα αποδημητικά πουλιά (msn.com)


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας