θεματα

Published on 21 Φεβρουαρίου, 2022 | by kynoclub

0

O περίεργος λόγος που τα πουλιά γεμίζουν τις πόλεις

Οι τσίχλες Swainson μεταναστεύουν από τις βόρειες περιοχές στην Κεντρική και Νότια Αμερική κάθε φθινόπωρο. Κάποιες όμως κάνουν μία ενδιάμεση στάση μέσα και γύρω από πόλεις όπως το Μόντρεαλ. Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η Μοράλες και οι συνεργάτες της ερευνούσαν το πώς οι τσίχλες του Swainson εξισορροπούν την ανάγκη για γρήγορη μετανάστευση – έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της – με την ανάγκη ανεφοδιασμού, κάνοντας μία στάση σε μέρη όπως το Μόντρεαλ.

Τεράστιος αριθμός αποδημητικών πτηνών επισκέπτονται πόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τα ταξίδια τους, τα οποία συχνά καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν είναι πάντα προφανές γιατί έρχονται σε αστικές τοποθεσίες. Μερικά φαίνεται να έλκονται από το φως. Άλλα, όπως η τσίχλα του Swainson που «κατασκήνωσε» στον γεμάτο μούρα θάμνο, φαίνεται να απολαμβάνουν το φαγητό που προσφέρεται. Αλλά οι πόλεις δεν είναι πάντα φιλικές προς τους «μετανάστες» αυτούς των αιθέρων.

Οι γάτες σκοτώνουν εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο

Ο αριθμός των νεκρών πτηνών, δυστυχώς, είναι συγκλονιστικός. Μερικά αποδημητικά πτηνά, για παράδειγμα, σκοτώνονται από οικόσιτες γάτες ενώ άλλα συγκρούονται με κτίρια. Πολλές χιλιάδες πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στη Νέα Υόρκη όταν πέφτουν στα έντονα φωτισμένα παράθυρα των ουρανοξυστών, ένα πολύ γνωστό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις. Σχετικά πρόσφατα, ένα κοπάδι κοτσύφια κινηματογραφήθηκε να πέφτει από τον ουρανό σε έναν δρόμο στην πόλη του Μεξικού.

Η Νότια Αθήνα προσελκύει μεγάλη ποικιλία αποδημητικών πουλιών

Και όμως, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι οι πόλεις, αν και επικίνδυνες, μερικές φορές μπορούν να στηρίξουν τα αποδημητικά είδη. Πώς μπορούμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις λειτουργούν περισσότερο ως ταξιδιωτικά καταφύγια – και όχι παγίδες θανάτου – για αυτά τα είδη;

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, η Μοράλες και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι οι τσίχλες του Swainson κάνουν εκπληκτικά μεγάλες στάσεις στο Μόντρεαλ. Εκεί ακολουθούν μια διαδικασία μέσω της οποίας ρίχνουν και ξαναγεννούν μερικά από τα φτερά τους. Αυτό τους βοηθά να προετοιμαστούν για τη μακρά μετανάστευση. Είναι σαν να βάζεις ένα νέο σετ ελαστικών στο αυτοκίνητό σου.

«Είναι εκπληκτικό ότι αυτή η μικρή πράσινη περιοχή μπορεί να υποστηρίξει ένα πουλί για 40 ημέρες», εξηγεί στο BBC η Μοράλες. Τα πτηνά μένουν σε αυτόν τον αστικό χώρο πρασίνου ακριβώς επειδή είναι πλούσιος σε πόρους όπως μούρα και νερό.

Κάθε πουλί που προσγειώνεται σε ένα πάρκο της πόλης θα μπορούσε να βρει τέτοιες ανταμοιβές, αλλά τι έλκει τα πουλιά σε μια πολύβουη μητρόπολη εξαρχής; Θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να έχει να κάνει με το φως.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

https://www.naftemporiki.gr/story/1834502/o-periergos-logos-pou-ta-poulia-gemizoun-tis-poleis


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας