θεματα

Published on 16 Φεβρουαρίου, 2023 | by kynoclub

0

Νέα σημαντική πτώση κυνηγετικών αδειών την χρονιά που τελειώνει…

Ο κυνηγετικός κόσμος συρρικνώνεται και μαζί του το σύνολο της κυνηγετικής δραστηριότητας που επηρεάζει μια σειρά επαγγελμάτων…

Κείμενο-φώτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Συνεχίζεται η πτώση στην έκδοση κυνηγετικών αδειών! Σύμφωνα με πληροφορίες η φετινή πτώση φτάνει τις 7.000 άδειες (πανελλαδικά) σε σχέση με την περσινή χρονιά κάτι που αναμφίβολα πρέπει να σημάνει συναγερμό (λέμε τώρα) στο …ακίνητη ηγεσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Μεγαλύτερη είναι η πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα και σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την επαρχία και ειδικότερα από εκεί όπου οι κυνηγότοποί με επάρκεια θηραμάτων  είναι πολύ κοντά στους τόπους κατοικίας.

Οι αιτίες…

Οι λόγοι της νέας πτώσης, λίγο-πολύ, είναι γνωστοί. Ποιο σημαντικός λόγος  είναι το δημογραφικό που είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο της κυνηγετική οικογένειάς. Νέοι κυνηγοί δεν μπαίνουν και οι μεγαλύτεροι αποσύρονται είτε για βιολογικούς λόγους είτε λόγω συντάξεων …πείνας! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών κυνηγών είναι σε ηλικία σύνταξης ή προ αυτής.

Από 350.000 στο αποκορύφωμα, την δεκαετία του 1980, σήμερα είμαστε αρκετά κάτω τις 150.000.

-Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι και η οικονομική ανέχεια που βασανίζει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ας θυμηθούμε μόνο τα 700.000 σπίτια που κινδυνεύουν με κατάσχεση λόγω κόκκινων δανείων.  Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι το κόστος μιας κυνηγετικής εξόρμησης είναι δυσβάστακτο κόστος για πάμπολλους κυνηγούς; Και δεν είναι μόνο το κόστος της εξόρμησης είναι και ο κόστος της άδειας, της συντήρησης σκύλων, αυτοκίνητου κ.λ.π. Έτσι με αυτά και με αυτά ο κυνηγετικός κόσμος συρρικνώνεται και μαζί του το σύνολο της κυνηγετικής δραστηριότητας που επηρεάζει μια σειρά επαγγελμάτων. Ξενώνες, κτηνίατροι, εκπαιδευτές, οπλοπώλες, είδη κυνηγίου, περιοδικά κ.λ.π. βιώνουν την συρρίκνωση των κυνηγών. Από 350.000 στο αποκορύφωμα την δεκαετία του 1980 σήμερα είμαστε αρκετά κάτω τις 150.000. Ίσως η σιωπηλή ΚΣΕ φιλοτιμηθεί να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση… Σε όλα τα προαναφερθέντα αν προσθέσουμε τις αρνητικές συμπεριφορές κάποιων αμετανόητων , (επίδειξη θηραμάτων, τουφεκισμένες ταμπέλες κ.λ.π) καθώς και τα κυνηγετικά ατυχήματα και δυστυχήματα θα κατανοήσουμε πως δημιουργείται μια αρνητική εικόνα στην κοινωνία που αποστρέφει τους νέους από το κυνήγι.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας