οργανωσεις

Published on 22 Δεκεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Σεμινάριο Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018 στην Πάτρα το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και των Κυνηγετικών Συλλόγων που ανήκουν σε αυτήν.
Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Γραμματσούλιας Παναγιώτης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου αφού καλωσόρισε όλους κι ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τους προσκεκλημένους ομιλητές. Εξήρε τον ρόλο των Θηροφυλάκων και την προσφορά εκ μέρους τους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και σημαντικού έργου στην ελληνική κοινωνία, που δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία του θηράματος αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας και που ενδεχομένως δεν έχει τύχει της ανάλογης αναγνώρισης και εκτίμησης. Υπογράμμισε ότι συνεπικουρούν τις υπηρεσίες του κράτους και τόνισε την αξία της συνεχούς εκπαιδεύσεως και της απόκτησης γνώσης με σκοπό την πρόοδο και την προκοπή. 

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν διάφορα θέματα που άπτονται των υπηρεσιακών καθηκόντων των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων. Τόσο οι προσκεκλημένοι ομιλητές όσο και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας, μέσω των εισηγήσεών τους αλλά και εποικοδομητικού διαλόγου συνεισέφεραν στην ενημέρωση και στην επαγγελματική κατάρτιση των Θηροφυλάκων.
Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου πρώτος ομιλητής ήταν ο κύριος Τοκατλίδης Αλέξανδρος, Δασολόγος και Προϊστάμενος του Δασικού Τμήματος της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Ανέλυσε την διαδικασία καταστολής της λαθροϋλοτομίας, η οποία λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας, βρίσκεται σε έξαρση, προκαλώντας κατά τόπους μεγάλες καταστροφές στα δασικά μας οικοσυστήματα.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κύριος Κοντάκος Χρήστος, ο οποίος τυγχάνει διπλής ιδιότητας ως Απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας (Πραγματογνώμων και Ερευνητής Σκηνής Εγκλήματος) αλλά και ως Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης. Αναφέρθηκε πολύ εύστοχα σε διαφορετικές περιπτώσεις που τυγχάνουν κατά τη διενέργεια ελέγχων σε κυνηγούς, αλληλεπιδρώντας με τους Θηροφύλακες και δίνοντας έμφαση στον τρόπο χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, με σκοπό πάντοτε τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των Θηροφυλάκων.


Έπειτα, ο κύριος Αποστολάς Δημήτριος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών ανέλυσε το νομικό καθεστώς που διαχρονικά ίσχυε σχετικά με τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας και τόνισε το γεγονός ότι ασκούν ως υπάλληλοι υπηρεσία στο κράτος εξομοιούμενοι ως προς τα καθήκοντα και τα δικαιώματα με τους δημοσίους υπαλλήλους συναδέλφους τους. Αναφέρθηκε σε ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση των ανακριτικών καθηκόντων των Θηροφυλάκων και δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με προβληματισμούς τους που άπτονται ζητημάτων νομικής φύσης που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών. Επί του θέματος αυτού αναφέρθηκε και ο κύριος Κουρής Παναγιώτης, δικηγόρος με πολύ μεγάλη εμπειρία σε δίκες σχετικές με παραβάσεις περί θήρας και ζητήματα Θηροφυλακής. Ανέλυσε ταυτόχρονα το ζήτημα της υποβολής μηνύσεων από τους Θηροφύλακες αλλά και της παρουσίας τους στα δικαστήρια και της υπεράσπισής τους από δικηγόρους.
Ο κύριος Μιχόπουλος Κωνσταντίνος, Αρχιφύλακας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας κι εκπαιδευτής, ανέλυσε στη συνέχεια τους ενδεδειγμένους τρόπους ελέγχου οχήματος από τα ανακριτικά όργανα που εξασφαλίζουν τόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσο και -το σημαντικότερο- την ασφάλειά τους. 
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θηροφύλακες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και κατά τη συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες. Τέλος, ο Υπεύθυνος Θηροφυλακής, δασοπόνος Παπανικολάου Χρήστος ανέλυσε θέματα σχετικά με την λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τον προγραμματισμό, τον συντονισμό, την αξιολόγηση και τα προβλήματα που ενσκήπτουν.
Η δεύτερη ημέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου ξεκίνησε με την κυρία Οικονόμου Χαρίκλεια, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, να ενημερώνει τους Θηροφύλακες σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Εστίασε στα συμπτώματα που εμφανίζονται στους χοίρους και τα μέτρα βιοασφάλειας που οφείλουν να παρθούν τόσο από τους Θηροφύλακες, όσο και από τον απλό κυνηγό, σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γ΄ ΚΟΠ, δασοπόνοι Παπασούλη Βασιλική και Παπανικολάου Χρήστος, αναφέρθηκαν στο ρόλο που παίζουν οι Θηροφύλακες ως συνεργάτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων της ΚΣΕ κι ανέλυσαν το έργο τους (στατιστική ανάλυση ελέγχων, μηνύσεων κι εμφανιζόμενων παραβάσεων).
Ο ιατρός εργασίας κύριος Οδυσσέως Κωνσταντίνος μίλησε για την ιατρική εργασίας, ενώ ο κύριος Καραμπελιάς Ηλίας που είναι γενικός οικογενειακός ιατρός, επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ κι εκπαιδευτής σκοποβολής, αναφέρθηκε στο θέμα των ατυχημάτων στο κυνήγι και ανέλυσε τις πρώτες βοήθειες και τον τρόπο παροχής τους στην ύπαιθρο.

Ο κύριος Κωνσταντακόπουλος Δημήτριος, Μηχανολόγος Μηχανικός και Τεχνικός Ασφαλείας, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέσα ατομικής προστασίας των Θηροφυλάκων, στη χρήση φορητού πυροσβεστικού εξοπλισμού, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις τηλεπικοινωνίες, τις οδηγίες συντήρησης των οχημάτων και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει να φέρουν μαζί τους.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης 4Χ4 της Πάτρας κύριος Γεωργιόπουλος Ανδρέας παρουσίασε τις βασικές αρχές οδήγησης τετρακίνητων οχημάτων σε συνθήκες εκτός δρόμου.
Κλείνοντας την επιμορφωτική διημερίδα τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον υπεύθυνο Θηροφυλακής για την ανασκόπηση των εργασιών και την εξαγωγή των συμπερασμάτων από την πραγματοποίηση του σεμιναρίου.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ευχαριστεί τους κ.κ. εισηγητές για την συνεισφορά τους στην ενημέρωση και κατάρτιση των Θηροφυλάκων, καθώς και τους Θηροφύλακες τόσο της Γ΄ ΚΟΠ όσο και των Κυνηγετικών Συλλόγων που ανήκουν σε αυτήν για την ενεργή συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους να εμβαθύνουν στα ζητήματα που αφορούν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα μέσα από την αρτιότερη γνώση και ολοκληρωμένη προσέγγισή τους.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας