οργανωσεις

Published on 25 Ιουνίου, 2019 | by Kynoclub

0

Κόνιτσα! Καταγγελίες Σοκ από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου!

Η παραίτηση του κ Τρύφωνα Τιπούρτη, προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας και η αποχώρηση του από το διοικητικού Συμβούλιο, αναμφίβολα είναι μια μεγάλη απώλεια για την κυνηγετική κοινότητα της Ηπείρου.  Το έργο και οι δράσεις του Συλλόγου, κατά την διάρκεια της θητείας του, ήταν κατά γενική ομολογία αναγνωρισμένο και πολυσχιδές όχι μόνο σε κυνηγετικό επίπεδο αλλά  κυρίως σε κοινωνικό… Δυστυχώς ο κ Τιπούρτης παρά την πρόσφατη επανεκλογή του υπέβαλε την παραίτηση του (όπως και πέντε ακόμα μελη),  αναφέροντας  λεπτομερώς τις αιτίες της παραίτησης του.  Τίποτα καινούργιο όμως ο παραιτηθείς πρόεδρος είχε το θάρρος να τα καταγγέλλει δημόσια….

– Όσα καταγγέλλει συμβαίνουν σε αρκετούς ακόμα  Κυνηγετικούς Συλλόγους (και Ομοσπονδίες) όπου κουμάντο κάνουν οι …παρέες. Στην περίπτωση της Κόνιτσας οι γουρουνοπαρέες. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει ο ρόλος της ΄΄Αποκεντρωμένης΄΄ και των δασικών υπηρεσιών. Διαβάστε πώς ο διορισμός του ταμία, από την Διεύθυνση Δασών, μπορεί να αλλοιώσει την βούληση του εκλογικού σώματος!  Όμως ενδιαφέρον έχει και η αναφορά  για την σχέση θηροφυλάκων και ΄΄προεδρείων΄΄. .. 

-Λέει πολλά ο κ Τιπούρτης! 

-Οι καταγγελίες του όμως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αλήθειες λέει που όλοι λίγο- πολύ τις ξέρουμε και περισσότερο όσοι ασχολούνται με το συνδικαλιστικά του κυνηγίου. Διαβάστε λοιπόν όσα αναφέρει στην μακροσκελή δημόσια ανάρτηση του ο παραιτηθείς πρόεδρος και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Ν.Φ

Τιπούρτης Τρύφωνας

Απολογούμενος σε όλους αυτούς που με στήριξαν και με ψήφισαν.

Έπειτα από τις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 14 Απριλίου του 2019 στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κόνιτσας επανεκλέχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας. 
Καταρχήν, το πρώτο που θέλω να κάνω είναι να ευχαριστήσω όλους τους συνάδελφους κυνηγούς που με ψήφισαν αλλά και που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και στις επιλογές μου εφόσον εξέλεξαν ακόμη δύο συνάδελφους από την “ομάδα” που είχα θέσει στην κρίση τους. 
Για την πλήρωση των θέσεων του Δ.Σ. δήλωσαν υποψήφιοι ακόμη μία ομάδα αποτελούμενη από μέλη 4 διαφορετικών ομάδων που κυνηγούν αγριόχοιρο, κατόπιν σύμπραξής τους.

Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες στα των προ εκλογών και του εκλογικού αγώνα του καθενός αν και θα μπορούσα να το κάνω αφήνοντας σαφείς αιχμές περί μη τήρησης λόγων… 
Αυτό δεν θα το κάνω γιατί το σκεπτικό μου, από την ημέρα που ανέλαβα την διοίκηση του Συλλόγου μου, ήταν μόνο η “δουλειά” και το να “δείξουμε αυτήν τη δουλειά”. 
Να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε ως τριτοβάθμια θεσμικά όργανα στα κυνηγετικά πεπραγμένα και την κυνηγετική οικογένεια. 
Το σκεπτικό μου ευθύς-εξαρχής ήταν να δείξω ότι μπορούμε να πράξουμε, να συνεισφέρουμε, να διαχειριστούμε.

Το αν “πρόσφερα κάτι” στην κυνηγετική οικογένεια αποτυπώνεται στις ψήφους που έλαβα εγώ προσωπικά, αλλά και στο ότι τα τρία μέλη της ομάδας λάβαμε τις τρεις πρώτες θέσεις προτιμήσεων σε σταυρούς από τους συνάδελφους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. 
Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, όταν πρόκειται περί αποτελεσμάτων ισοψηφίας δύο “αντίπαλων ομάδων” ( σε εισαγωγικά των αντίπαλων, γιατί εγώ δεν θεωρώ κανέναν συνάδελφο κυνηγό αντίπαλό μου, ασχέτως πως με θεωρεί εκείνος), για να καθοριστούν τα “αξιώματα” του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες.

Η συμφωνία λοιπόν που μου προτάθηκε ήταν ένα έτος προεδρίας για εμένα και ένα έτος για μέλος της άλλης ομάδας. 
Εδώ, και πάλι δεν θα σχολιάσω τίποτε για τον λόγο του κάθε συνάδελφου για την “καρέκλα” του προέδρου και τον “τίτλο προσφώνησης” του…
Θα πω μόνον ότι αν είχα τέτοιο σκεπτικό, δηλαδή αν ήθελα να με αποκαλούν οι άλλοι “πρόεδρε”, ή αν ήθελα να είμαι πρόεδρος μόνο και μόνο για να φαίνομαι στο μικρόφωνο στο καλωσόρισμα στα γλέντια… θα συμφωνούσα με την συγκεκριμένη πρόταση που μου έγινε, εφόσον για έναν ακόμη χρόνο θα συνέχιζα να φέρω τον τίτλο.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, προτιμώ να αποχωρήσω.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, τα προεδριλίκια ενός και ενός έτους είναι για εμένα μόνο και μόνο για την “δόξα” και δεν αποσκοπούν πουθενά.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, οι συμφωνίες αυτές γίνονται μόνο προς ιδίο όφελος των συμφωνηθέντων, είναι μόνο για να “πουλάνε μούρη” (εντελώς λαϊκά), και δεν αποσκοπούν πουθενά. 
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα καταστατικά των συλλόγων προβλέπουν ρητώς διετή θητεία και όχι ενός έτους μοιρασμένη με κάποιον άλλον. 
Το να θέλει κάποιος να γίνει πρόεδρος για να έχει καλή σχέση με τους θηροφύλακες, να μαθαίνει τι, πως και που, και να υπερηφανεύεται στους όμοιούς του πως τους προφυλάσσει από την θηροφυλακή, είναι σκεπτικό εντελώς μακριά από το δικό μου. 
Αυτό το απέδειξα και με τους ελέγχους που έγιναν στην διετία, και με τα μεικτά κλιμάκια ελέγχων που έλαβαν χώρα, και με διάφορους άλλους τρόπους, αλλά και πάνω σε αυτό το ζήτημα έχει λόγο και η Ομοσπονδία μου και η ίδια η θηροφυλακή.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, όποιος έχει να παρουσιάσει έργο πηγαίνει ο ίδιος στην υπηρεσία που διορίζει τον ταμία, και η έβδομος ψήφος του θα κρίνει την εκλογή του Προεδρείου, και ζητάει να διοριστεί ο προτεινόμενος της ομάδας του. 
Δεν βάζει καμία Γεροβασίλη, καμία Τζούφη, και κανένα πολιτικό μέσο να ασκήσει πιέσεις για τον διορισμό του ταμία.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, τα καταστατικά μας είναι άχρηστα, εφόσον για τον διορισμό του ταμία, μέλους του Δ.Σ. ενός κυνηγετικού συλλόγου, δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Ομοσπονδία στην οποία είναι μέλος ο σύλλογος και είναι η εποπτεύουσα αρχή του, παρά μόνο η αποκεντρωμένη διοίκηση και η διεύθυνση δασών. Στις οποίες υπηρεσίες γίνεται ένα τεράστιο πολιτικό αλισβερίσι προκειμένω ο καθένας αρμόδιος και αναρμόδιος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για δικό του όφελος.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης δασών κος Παπαευθυμίου Νικόλαος και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης διοίκησης κος Μιχελάκης Βασίλειος δεν έπραξαν όπως όφειλαν, αξιοκρατικά και με γνώμονα τα κυνηγετικά πεπραγμένα.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως καμία από τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν θέλουν το καλό του κυνηγίου, αλλά είναι ορκισμένοι εχθροί του, εφόσον δεν θέλουν να γίνονται δράσεις, να υπάρχει διαφάνεια, να καλυτερεύουν τα πράγματα γενικότερα, αλλά επιθυμούν όχι μόνον να παραμένουμε στάσιμοι αλλά αν είναι δυνατόν να «πηγαίνουμε ολοταχώς προς τα πίσω», έτσι ώστε να έχουν συνεχώς αντικυνηγετικό λόγο αλλά και να δικαιολογούν το λόγο της ύπαρξής τους.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, πρέπει να βρεθεί επιτέλους ο επικεφαλής εκείνος που θα αλλάξει όλη αυτήν την κατάσταση, για να έχει το κυνήγι την κοινωνική και πολιτιστική θέση που του ανήκει, όπως έχει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

-Ξεκάθαρα και “έξω από τα δόντια”, εγώ και η ομάδα μου – πέντε άτομα στο σύνολο – αποχωρούμε αφήνοντας αιχμές για το νέο Δ.Σ.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο αν ενεργήσαμε και προσφέραμε στην κυνηγετική οικογένεια. Ο καθένας έχει γνώμη, άποψη και κρίση. 
Θεωρώ όμως πως αν προσέφερα έστω και το παραμικρό περισσότερο από κάποιον άλλον, θα έπρεπε να τυγχάνω καθολικής αποδοχής από το νέο Δ.Σ. 
Θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης και καθολική στήριξη στο πρόσωπό μου από την στιγμή που διετέλεσα πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στον σύλλογό μου και διεκδίκησα ξανά αυτήν θέση προσφοράς ( γιατί αυτό σημαίνει η θέση του προέδρου για εμένα) και επανεκλέγηκα.

-Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι κυνηγοί με απαρχαιωμένες αντιλήψεις, άνευ κυνηγετικής παιδείας και συνείδησης. 
-Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός πως κάποιοι συνάδελφοι εχθρεύονται και μάχονται κάποιον συνάδελφό τους διότι επιθυμούν την ασυδοσία στη θήρα, απεχθάνονται τους ελέγχους και θέλουν να κυνηγούν όπως, όπου και όποτε να ‘ναι. 
-Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός πως κάποιοι συνάδελφοι θέλουν τον τίτλο και την καρέκλα του προέδρου μόνο για προσωπικό τους όφελος και για να ικανοποιήσουν τα ανικανοποίητα “εγώ” τους.

Αυτό το σκεπτικό δεν μπορώ να το ακολουθήσω, αλλά ούτε και να συνεργαστώ μαζί τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και έχοντας την πλήρη στήριξη των συναδέλφων που εξελέγησαν μαζί μου, αποχωρώ εντελώς από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μου.

Απολογούμαι σε όλους εκείνους που με στήριξαν ψηφίζοντάς με και ίσως κάποιοι από αυτούς να μην συμφωνούν με την απόφασή μου.
Απολογούμαι, σε αυτούς, για αυτή μου την απόφαση, αλλά θεωρώ ότι με στήριξαν αναγνωρίζοντας το πόσο προσπάθησα και το τι προσέφερα αυτά τα δύο χρόνια που ήμουν στην ηγεσία της διοίκησης του συλλόγου. Έτσι λοιπόν είμαι σίγουρος πως συμβιβασμοί “μοιρασιάς” της θέσης του προέδρου τους βρίσκει αντίθετους. Ειδάλλως θα είχαν επιλέξει να ψηφίσουν τους υποψήφιους της άλλης ομάδας.

Ανέκαθεν ήμουν και θα συνεχίσω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής μαζί τους.

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και σκεπτικό…
αν δεν αφήσουμε πίσω τις ίντριγκες και τις καρέκλες… 
αν δεν μάθουμε να επιλέγουμε και να στηρίζουμε αυτούς μας αξίζουν, τότε όχι μόνον θα μείνουμε στάσιμοι και θα προσπεράσουν οι “πολέμιοί” μας, αλλά στα σίγουρα θα πηγαίνουμε συνεχώς πίσω. 
Η εγωπάθεια, η ισοπέδωση και ο ζαμανφουτισμός μας οδήγησαν εδώ που είμαστε, σε όλα τα επίπεδα. 
Συμβουλεύοντας το νέο Δ.Σ. έχω να τους πω πως δεν είναι εχθρός του καλού το άσχημο… εχθρός του καλού είναι το καλύτερο .

Παραδίδω την ηγεσία της διοίκησης του συλλόγου στον νέο πρόεδρο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, απευχόμενος την διάλυση του συλλόγου μου.

Παραμένω στην διαχείριση της σελίδας του Κυνηγετικός Σύλλογος Κόνιτσας , αλλά και της ιστοσελίδας με την επωνυμία του Συλλόγου – που τις έφτιαξα μόνος μου με πολύ μεράκι, διαθέτοντας τον χρόνο μου, χωρίς να επιβαρύνω ούτε μισό ευρώ το ταμείο του Συλλόγου- καθότι αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. 
Εξάλλου ο νέος Πρόεδρος είναι επίσης διαχειριστής στις σελίδες εφόσον ήταν Αντιπρόεδρος στο προηγούμενο Δ.Σ.

Θα ακολουθήσει επιστολή μου με αναλυτικότερους τους λόγους της παραίτησης μου, η οποία θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Κόνιτσας 
Τιπούρτης Τρύφωνας

ΔΕΙΤΕ: Στην Κόνιτσα δεντροφυτεύουν τον σκουπιδότοπο.

ΔΕΙΤΕ: Ζητείται ….τίμιος ταμίας! Να γιατί είναι χουντικά τα κυνηγετικά καταστατικά στο πνεύμα και στην πράξη…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας