οργανωσεις

Published on 14 Ιουνίου, 2020 | by Kynoclub

0

Κόρινθος:΄΄Εμπλουτισμός΄΄ βιοτόπων με πέρδικες Αlectoris Graeca

κείμενο-φωτο:Ν. Φωτακόπουλος

Δέκα ζευγάρια ορεινής πέρδικας (Αlectoris Graeca)  που προέρχονται από το εκτροφείο της Γ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, απελευθέρωσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές ο δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος Κορίνθου με την παρουσία της Δασικής αρχής και του Δασοφύλακα κ Απόλλωνα Διδασκάλου.

Τα νεαρά πουλιά που ήταν πιστοποιημένα ως προς την γνησιότητα τους για την αποφυγή γενετικής μόλυνσης φρόντισαν για ένα περίπου μήνα, κατά την διάρκεια της προσαρμογής τους σε ειδικό κλωβό, μέλη του Συλλόγου και ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας  Κώστας Πατσιούλης. 

Στην διαδικασία της απελευθέρωσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορίνθου κ Μάριος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ Γιώργος Ησαϊάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ Παναγιώτης Κλενιάτης, οι σύμβουλοι κ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Αλέκος Καλλίρης, ο ταμίας κ Βασίλης Ανδρεόπουλος και κυνηγοί μέλη του Συλλόγου. Εκ μέρους την Γ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου παρέστησαν η κ Γιάννης Καλλιάνος  και Ανδρέας Ζάγκλας

Πετροπέρδικα – Αlectoris graeca

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 32-35 cm

Ανοιγμα φτερών: 46-53 cm

Βάρος αρσενικού: 520 745 gr

Βάρος θηλυκού: 432 gr-550 gr

Ζει στην Ελλάδα (εκτός από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη), τη νότια Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ιταλία και τη Σικελία.

Είναι επιδημητικό είδος και ζει σε κοπάδια όλο τον χρόνο, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής που σχηματίζει ζευγάρια. Αναπαράγεται σε ανοιχτά βραχώδη περιβάλλοντα που εντοπίζονται μερικές φορές σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, αλλά και κοντά στη θάλασσα (Φωκίδα, Εύβοια κ.λπ.).

 Η πετροπέρδικα είναι είδος το οποίο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής καταλαμβάνει μια περιοχή την οποία υπερασπίζεται με σθένος από κάθε εισβολέα (εκδήλωση επικράτειας). Την υπεράσπιση της περιοχής αναλαμβάνει το αρσενικό. Φωλιάζει στο έδαφος σε μια κοιλότητα που κατασκευάζει το θηλυκό. Η φωλιά καλύπτεται με ξηρά χόρτα και πούπουλα.Συνήθως βρίσκεται ενδιάμεσα ή κάτω από πέτρες ή θάμνους για να προφυλάσσεται από άρπαγες και άσχημες καιρικές συνθήκες.

 Γεννά μία φορά τον χρόνο 8-14 αβγά που έχουν χρώμα κρεμ. Επωάζονται από το θηλυκό για 23-24 μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψη είναι ικανοί να βαδίσουν και απομακρύνονται από τη φωλιά, ενώ μπορούν να κάνουν μικρές πτήσεις σε ηλικία 7-10 ημερών. Τη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνει το θηλυκό. Η σωματική τους διάπλαση ολοκληρώνεται σε ηλικία 7 εβδομάδων. Τα ενήλικα πουλιά τρέφονται με σπόρους και βλάστηση, ενώ οι νεοσσοί καταναλώνουν έντομα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σωματική τους ανάπτυξη.

δειτε: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις πέρδικες…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας