οργανωσεις

Published on 4 Απριλίου, 2022 | by kynoclub

0

Κυνηγετική Συνομοσπονδία: Επιτακτική ανάγκη η ανανέωση και ο εκδημοκρατισμός

Κείμενο-φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Διανύουμε την εποχή των γενικών συνελεύσεων των Κυνηγετικών Συλλόγων που τούτη την χρονιά έχουν και εκλογές για ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων. Το χαρακτηριστικό (και) αυτών των εκλογών είναι η …λειψανδρία για τις θέσεις στα διοικητικά συμβούλια. Τουλάχιστον στην πλειοψηφία των Κυνηγετικών Συλλόγων. Ειδικότερα των …φτωχών. Όπου φτώχεια και γκρίνια! Ελάχιστοι κυνηγοί θέλουν να μπλέξουν με ένα Σύλλογο που δύσκολα τα βγάζει πέρα λόγω της μείωσης των αδειών και κυρίας λόγω της αφαίμαξης από την ΚΣΕ και την αντίστοιχη Ομοσπονδία.

         Σύλλογοι σε αδιέξοδο…

Αν πούμε πως οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν απαξιωθεί από το ίδιο το κυνηγετικό σύστημα (και κατεστημένο) δεν θα πούμε τίποτα καινούργιο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους λειτουργεί ως εκδοτήριο αδειών και ως εισπράκτορας του κράτους και της …αθηναϊκής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας ή της Δ. ΚΟΣΕ. Από κοντά και η ΄΄Ομοσπονδία του Συλλόγου της …Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, της Μυτιλήνης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας που και αυτή με την σειρά τους διαφεντεύουν το κυνήγι σε επίπεδο Περιφέρειας… Γνωστό πως μόνο από τους Συλλόγους αυτών των πόλεων εκλέγονται οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών που με την σειριά τους εκλέγουν και συναποτελούν την διοίκηση της ΚΣΕ. Οι Σύλλογοι των άλλων νομών και πόλεων είναι δεύτερης κατηγορίας. Και το χειρότερο δεν ζητούν αλλαγή και εκδημοκρατισμό των καταστατικών ώστε η κυνηγετική ηγερία να εκλέγεται δημοκρατικά από την βάση και τους κυνηγούς και όχι από (πολύ συχνά) συνδιαλλεγόμενους εκλέκτορες…

Δυστυχώς τα έσοδα των Συλλόγων κάθε χρόνο λιγοστεύουν λόγω της διαρκούς μείωσης των κυνηγετικών αδειών από την μια και από την άλλη εξ αιτίας των συνεχών δυσβάστακτων  εκτάκτων εισφορών που τους επιβάλουν οι Ομοσπονδίες και η  ΚΣΕ. Έτσι και να ήθελαν οι Σύλλογοι να κάνουν κάποιο έργο δεν έχουν χρήματα ενώ  δυσκολεύονται να ζητήσουν επι πλέον εισφορά στα μέλη τους. Δεν λέμε κάτι το πρωτότυπο αλλά καλό είναι να τα υπενθυμίζουμε μπας και η κυνηγετική ηγεσία σκύψει και στα χαμηλότερα (στην ιεραρχία) κυνηγετικά σωματεία. Καλή η φανφάρα και οι σπατάλες  σε πίτες, εκθέσεις, αργομισθίες  και χαριστικές αναθέσεις σε άχρηστες μελέτες, διαφημίσεις και εφαρμογές (Κένταυρος), όμως υπάρχει και το κύτταρο της κυνηγετικής δραστηριότητας που είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος. Σήμερα δεν υπάρχουν Σύλλογοι με περισσότερα από 2.000 μέλη. Ελάχιστοι και μόνο σε μεγάλες πόλεις. Ο μέσος  όρος είναι 600 κυνηγοί ανά Σύλλογο. Όμως πολλοί από αυτούς φυτοζωούν με 200 ή 300 μέλη. Τα έσοδα τους δεν αρκούν ούτε για το ρεύμα. Σε κάποιές περιπτώσεις δεν έχουν καν γραφεία, δεν κάνουν ανοικτές συνελεύσεις και στεγάζονται σε κάποιο ..ντουλάπι του τοπικού Δήμου ή της κοινότητας.

              Η ΚΣΕ και οι Ομοσπονδίες

Σε ότι αφορά τις διοικήσεις των ανώτερων Οργανώσεων, που διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο τα αίτια της μικρής συμμέτοχης υποψήφιων είναι διαφορετικά. Δεν έχει καμία τύχη κάποιος ανεξάρτητος υποψήφιος να εκλεγεί αν δεν τον θέλει το …κονκλάβιο όπως αποκάλεσε το υπάρχον κατεστημένο ο έμπειρος Απόστολος Γιαπουτζής.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιατρού Νίκου Κράλλη που εκλέχτηκε στην διοίκηση της ΚΣΕ με μεσολαβητή τον Δημήτρη Στριλάκο, έμμισθο δημοσιογράφο της Δ ΚΟΣΕ. Ο κ Κράλης στην διάρκεια της διετούς θητείας του αν και ταυτίστηκε σε πολλά  με τους αιώνιους κυνηγοσυνδικαλιστές διαφώνησε για κάποια ζητήματα όπως π.χ την τραγική πρόταση των Αραμπατζή-Σταθόπουλου για τα όπλα και δεν υπέβαλε ξανά υποψηφιότητα. Όμως και να ξαναέβαζε δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί. Το σύστημα δεν επιτρέπει διαφωνίες. Μια διαφορετική φωνή  βρέθηκε στη διοίκηση της ΚΣΕ και οδηγήθηκε στην έξοδο…

               ”Κάντε κάτι εσείς οι Αθηναίοι…”

Αυτή είναι η έκκληση από την επαρχία. ΄΄’‘Κάντε κάτι να βρεθούν 3-4 υποψήφιοι από την Αθήνα για να στελεχώσουν την διοίκηση της ΚΣΕ και εμείς θα τους υποστηρίξουμε’’. Αυτό λένε τα μηνύματα που μας έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όμως ποιος θα βάλει υποψηφιότητα για να εκτεθεί, βρίσκοντάς μόνο την δική του ψήφο, απέναντι σε ένα ριζωμένο κατεστημένο από τους ισόβιους των Κυνηγετικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας; Γεράσαμε με τους Αραμπατζή, Σταθόπουλο, Καραγιάννη, Γιανναρά, Τρακάκη, Μπογιάκη κ.λ.π.   Μπήκαν στα τριάντα τους και έφτασαν  τα εβδομήντα κολλημένοι στις καρέκλες μαζί με τους Μπαλατσό, Πολυχρόνη, Καλογεράκο κ.λ.π. Ζητούνται ήρωες λοιπόν και πρώτα από όλα εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός  των καταστατικών. Διαφορετικά θα φτιάξουμε νέους ισόβιους στην θέση των υπαρχόντων. 

Διαβάστε τα επισυναπτόμενα λινκ και βγάλτε συμπεράσματα


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας